Friday, November 19, 2010

Sawi Masak Sos Tiram

Assalamualaikum....

Kali ini sempena di hari lahirku yang ke-36 tahun daaaaa...rasa macam dah tua pulak....alhamdulillah banyak terima ucapan2 dari kawan2 dan saudara kat facebook la... kat mana lagik senang nak wish...anak2 sibuk nak belanja ibu(sibuk ber"secret2"...aka bisik2 dgn abahnya dari minggu lepas lagik)....terima kasih semua...seronok boleh off dapur utk malam ada jemputan khas dari dorang...ingatan kan masak special sikit tapi tunggu esok weekend je la kot...lagi pula bahan2 kelengkapan kekanda tak dapat cari lagi.

Azam hari lahirku...moga2 diriku semakin rajin berkongsi resepi(niat dah ada oklah HARUS dibajai)...juga semoga diriku sentiasa rajin & bertambah kreatif memasak utk menu hidangan famili....

Ok kali ini tanpa membuang masa nak berkongsi resepi sayur menu keluarga yang simple tapi menjadi kesukaan anak2..ala masakan Chinese...dorang ni memilih sedikit bab sayur2 yang nak dimakan tapi kalau masak yang ini...insya-allah larissssss....terutama Abang Long....peberetnya gitu..boleh aje diratahnya!
















Bahannya:
2 ikat sawi jenis seperti di atas-potong hujungnya dan celur dgn sedikit minyak & garam lalu toskan.
3 ulas bawang putih-hiris halus
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar tepung jagung (campur dgn sedikit air,boleh tambah ikut kepekatan)
sedikit cili merah-potong
sedikit lada sulah
sedikit minyak bijan
***optional kalau suka boleh tambah cendawan hitam dihiris halus

Caranya:

-Tumis bawang dengan sedikit minyak biasa dicampur minyak bijan hingga wangi.
-Masukkan sos tiram dan air tepung jagung.
-Masukkan cendawan jika suka bersama cili potong dan sedikit lada sulah dan gaul mesra hingga mendidih sekejap sahaja.
-Siramkan sos yang dimasak tadi atas sawi yang siap disusun teratur seperti contoh foto.

No comments:

Post a Comment