Tuesday, November 30, 2010

Slice Cheese Cake

Assalamualaikum...
Sejak 5 hari lepas ini busy sikit dengan urusan bisnes susu kesihatan iaitu susu kolostrum yang mendapat permintaan ramai apa lagi kalau bukan CIK ALPHA LIPID...menguruskan keahlian utk ahli2 baru dan juga order untuk stok sendiri minum juga khas untuk regular customerku....

Satu lagi kesibukan ditambah pula....anakanda sulong pun dah selamat bersunat dah pun Sabtu lalu jam 12:30 tghari kat Klinik Zalfah..gara2 itu MAKA lebihlah sibuk sikit dari kebiasaannya menguruskan keperluannya(dahlah manja terlebih..huhu)...lagi2 memenuhi permintaan kekanda minta buatkan pulut kuning untuk diagih2kan kepada jiran tetangga terdekat...alahmdulillah tercapai jugak hajat nak makan pulut kuning tanda  kesyukuran dan legaaaa..misi accomplished!!

Oklah hari ini nak masukkan entry kira pertama kek yg dibuat minggu lepas untuk di letak kat blog ini...nak pelbagaikan walaupun konsep ...at least ada...blog khas ini actually nak lebihkan  kepada aneka nasi dan lauk pauk....

Untuk makan2 1 famili rasanya hidangan kek ini....utk famili kami kira sesuai la...2 dewasa,3 kanak2!!!

 before baking....

Sumber Resepi: Kawan Maya~Ros Osaka:

Bahan-bahannya ( acuan kek saiz 18cm ):
***sumber resepi dari website  masakan jepun. Ros dah translate kan siap-siap, tapi ade sedikit je perubahan bahagian cara-cara tu, ros ringkaskan supaya lebih mudah difahami.

4-5 keping slice cheese ( slice cheese kalau kt mesia leh guna jenama kraft***diriku guna 5 kpg)
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin(guna PLANTA jek tp kalau nak lebih sedap MESTI gunakan butter k)
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara:

1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.
2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .
7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
Peringatan- Pastikan meringue betul betul kental, cara nak tahu meringue dah kental ialah dengan cara menterbalikkan bekas adunan dan meringue takkan jatuh. Kalau tak guna cara bain marie tu pun takpe, janji ikut suhu tu betul-betul ya.

 after baking....


 ***Skip cara bain marie...huhuhu...pastu tambah lorekan dgn coklat emulco yg ada dlm peti ais...buat dalam 2 loyang kecil satu...yg segiempat 1...loyang chiffon(sekejap jek abis panas2 anak2 makan)...tp dari segi citarasa memang tak boleh kalah kalau guna CIK PHILADELPHIA!!!



Sekian,kita jumpa lagi dehhhh..kena masuk opis belakang lak!!!

No comments:

Post a Comment