Tuesday, December 14, 2010

Pajeri Nenas Ala2 Kelate

Assalamualaikum...

Lama tak meng"update" blog(skit jek lagik nak tumbuh sesawang..huhu) walaupun ada dalam senarai resepi nak tempek kat sini...ni salah satu peberet...kalau boring2 makan sayur yg bergoreng...resepi yg simple jek actually...kalau dah ada cik nenas tu elok sangatlah dibuat makanan ini.Ari tu ada separuh nenas so apa lagi...jom ke dapurrrrr main masak2!!!

Tak tau asal dari mana..sebab ada  juga dikenali Pajeri Bombay(adakah memang  ada persamaan dengan masakan org India sinun..mungkin jugak )...cuma kalu di Kelate kat daerahku...kami pangggil Pajeri Nenas...automatik merujuk kepada pajeri air yang biasa dibuat untuk kenduri2 kawin@bekwoh di Kelate(set pelengkap tu..sedakkk3x...nak2 jupo aye perchik bakar ngan arang,ado gulai kawoh daging..nyakut molek)...ini bukan yg jenis bersantan tau..tidak perlu!!!

Oleh sebab resepinya pun lebih kurang jek dgn mana2 resepi....lebih suka merujuk kepada sifula siapa lagi..pandai2 angkat darjat ek...ampunnnnn Kak Liza...tak marah kan..kan...kan sebab akak tak lokek ilmu masakan!!!



Sumber Resepi:
http://hanieliza.blogspot.com/2008/01/pajeri-air-nenas.html

Bahan-Bahan:
1 biji nenas yang sederhana besarnya
1 biji carrot kecil [ hiriskan kecil]***skip bahan yg nih
2 sudu besar gula
3 biji cili merah [hiriskan]
2 biji cili hijau [hiriskan]***skip bahan ini juga
1/2 cawan air
3 s/b minyak
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bunga pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar [mayangkan]
2 ulas bawang putih [mayangkan]
1 inci halia [mayangkan]

Cara:
1. Nenas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan air,gula dan garam.
4. Bila telah mendideh masukkan nenas, cili merah dan hijau.
5. Biarkan mereneh sehingga mendideh dan rasakan garamnya.
6. Bila telah masak hidangkan bersama nasi minyak atau beriani.

***cuma ku lebih suka masak...dgn cara reneh lama2 skit..bagi air kurang separuh...suka lagu tuh..palut molek rasa air gulo dalam nenas...oh la..la...ok la utk makan2 hari tu..lupo lauk gapo dah setnya.

p/s:tiba2 meleleh air liur teringat ko set pelengkap lauk pauk bekwoh dolu2...loni dah byk style catering...buffet jek mano aci...aloh la weih nak kena buat la pulok..hidang 1 talam besar mcm kat bekwoh..makan hidang baru nyakut!!!



No comments:

Post a Comment