Monday, April 4, 2011

Berkungfu dengan En.YEE???

 Agak lama lagi menyepi...kesuntukan masa konon nak update blog....ditambah kini asyik hang memanjang nak buka blog...terus mood merundummmm gitu!

Hari ini tetiba teringin sangat nak berkungfu...skill kungfu ada sedikit saja....En.Yee sudah dijemput...tunggu maklum balas kawannya En.Mee....ok dah ada jugak...bolehlah  berkungfu sama2 kita...jadilah YEE MEE KUNGFU.....watchaaaaaa!!! 

Apa2pun jom layannnnnn resepi seterusnya...dari sifuku lagikkkk!

Sumber:http://hanieliza.fotopages.com/

Saya gunakan Yee Mee tapi kena pastikan HALAL(jangan main belasah..kini byk yg non halal).
Nantikan boleh share foto Yee Mee jenis yang dipercayai buatan ORANG ISLAM!!! 

sokonglah buatan Muslim...harga rm2.80

MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS

 







Bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]


Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak
***kita tambah minyak bijan..sedap gak!!!
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

No comments:

Post a Comment