Friday, December 23, 2011

Biskut ku dah kena gunting!!!

Salam petang Jumaat...

Ini resepi idaman kalbu seisi famili gitu...sekejap jek boleh tinggal balang...hohoho...actually terhilangkan resepi sehelai kertas yg kusalin@kudapat dr mak mertua...jenuh mencari tak kujumpa2x hingga hari ini...dah la belum lagi simpan kat blog lama...apatah lagi kat blog yg terbaru ini.

Kiranya resepi kali gubahan sendiri hasil dr ingat2x lupa...buat yg lebih memudahkan...spt cili kering tukar ke cili serbuk...takyah susah2x...hasilnya alhamdulillah tetap memuaskan hati....masuk dlm buku eksperimenku...dan memandangkan ini peberet kekanda...dia suka yg agak keras... nak exercise gigi la kot na....so takyah buh telur...jimat2x!!! Sedap pun sedap...nak ambil tempahan pun dah boleh janji rajinnnn menggunting...adoiiii jenuh gak....nak dpt 1/2 kg cuma dalam 2 balang sederhana kecil...sekejap jek habis camno nak ambil order...pantang tengok belaka nih...huhu.

Untuk hidangan biskut raya pun ok memang laku nih...sepanjang tahun pun lagi ok kalau rajin menyediakan stok untuk kunyah2x@kudapan kat rumah...ada tukang gunting biskut ok la(yg ni nih dah ditauliahkan sorang anakanda)....tp bukan tukang gunting rambut..hehe.Perhatian klu nak buat ala2x kuih siput pun boleh jugak...sama jek.




BISKUT GUNTING SSHKC:
1/2 kg gandum
10 ulas bawang merah-blender
50gm @ 5 s/b marjerin
1-2 s/k serbuk cili
1 s/k jintan manis-blender
1 1/2 s/k garam
1/2 cawan air-blender
1 genggam udang kering-blender
1 genggam daun bawang yg dipotong
2 tangkai daun kari-utk digoreng sama
*bubuh sebiji telur gred B@C jika suka utk lebih rapuh...(perlu kurangkan sukatan air diatas)

Sekian,selamat menggunting!

Tuesday, December 20, 2011

Puding cocktail mai own versi!!!

Salam pagi Rabu...
Tempek di sini spt biasa utk rujukanku....lama jugak tak bereksperimen puding nih..belek2x bhn kat dapur yg mana ada ...konon2x nak resepi yang mudah sbb malas nak lama2x(kiranya 1/2 jam siap)di dapur tapiiiii nak yg agak sedap dek anak tekak...so tetiba puding nih terlintas difikiranku...dibuat utk berbuka puasa...ingat2 lupa sib baik masih menjadi resepi yg main agak2x..huhu..jom layannnnn.

Resepi:(acuan 4 segi 8@9 inci X 8@9 inci):1 cawan=250 ml)
1 sudu besar agar2x serbuk
2 s/b tepung kastard-bancuh dgn sedikit air
2 cawan air
1 cawan susu cair
1 cawan air koktel
1/2 cawan air oren sunquick-lebihan yg dibuat minum
1/2 cawan gula(tak manis sgt... rasanya sedang gitu)
koktel buah campuran-bubuh n susun siap2(pastu versi ini tambah belen anggur yg ada)
sebuku garam kasar

*campur semua sambil dikacau2 bila mendidih terus tutup dan tapis...panduan masak dgn api sederhana...jgn api terlalu besar.

Monday, December 12, 2011

KEK KUKUS MOLIK PERTAMAKU!!!

Salam di pagi Selasa...

Hasil bereksperimen buat julung kalinya...rasa mmg sedap sebab rasa kombinasi milo dan horlick....anak2 suka...tapi bab melapis memang hancurrrr...walau tak cantik tapi habissss...tu pun dpt idea nak menghabiskan sekut ala2 sekut marie yg dah lemau@masuk angin...dapat buat separuh adunan...bayangkan kalau guna yg baru...mesti terangkat rasa...kan..kan..bolehlah dah nama pun cubaaaaaaaaaaan!!!

Resepi rujukan Pn.Rahayu Samsu dari Sabah bah....via muka bukunya...dengar kabar..resepi turun temurun ini dah digunakan sejak 16 tahun untuk berniaga...kena taip sendiri lak...cari2 resepi kat fb tuannya tak kujumpa..cara dan panduan membuatnya sama dgn kek lapis yg lain2 juga!!!

Resepi:

454 gm butter
1/2 cwn gula halus
 10 biji telur Gred A
1 tin cwn susu pekat/krimer manis(kecil)
160 gm horlick
160 gm milo
2 cwn tepung biskut merrie(Kisar)



Monday, December 5, 2011

Kursus Pengendali Makanan!!!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah pencarian ilmu dalam bidang pemakanan dapat dilaksanakan...bagai pucuk dicita ulama mendatang...KURUS LATIHAN PENGENDALI MAKANAN yang diadakan selama 3 jam dengna bayaran RM50 SAHAJA...dekat aje kawasan rumahku...di TAMAN PELANGI SEMENYIH....sangat2x berbaloi utk yg melibatkan diri dalam bidang ini sebab sebelum ini sudah merisik2 ada 1 tempat kat puchong..dah la jauh nak menapak lagi... harga pun lebih mahal...memang teruja bila ada yg dekat ni terus tak membuang masa daftar diri bila tertengok kat muka buku ada wat iklan ini!!!
Banyak perkara penting yg mungkin sesetengah dari kita ambil mudah....yang penting selepas ini nak amalkan atau tidak atua hanya kurusus atas sijil...tepuk dada tanya apa kehendak diri terutama dalam aspek kebersihan & kesihatan yg perlu dijaga sebagai org yg terlibat dalam selok belok pengendalian makanan.

p/s:direkomenkan sangat2x untuk kawan2 yang baru berniat,sedang terlibat dalam pengendalian makanan...ianya penting dan sijil boleh digunakan seumur hidup!!!