Monday, August 26, 2013

BISKUT GUNTING vs KUIH SIPUT!!!

Salam tengahari Selasa...

Apa ye entry tertunggak mahu post..terlalu byk list menunggu...huhu...chek foto dulu deh...hehe...baru masuk tajuk...ok dah dapat tajuk jom kita tengok resepi lak.

Boleh versikan 2 jenis s/ada kuih siput or gunting!!!

MY OWN RESEPI:
1 kg gandum
1 biji telur saiz A
2 s/b jintan manis
3 s/b cili serbuk
5 s/b marjerin
20-25 biji bawang merah
100 gm udang kering disangai(boleh tambah jika suka)
350-400ml air(kurangkan kalau skip telur)-blender dgn jintan juga bawang
Segenggam daun bawang-hiris halus & gaul sekali utk ulian
Sedikit daun kari utk menggoreng
Minyak yang banyak utk menggoreng
 
CARANYA:
-Uli gandum dgn bahan yg diblender hingga berpadu kemudian canai tipis ,bakar sekejap & hiris panjang2 spt foto di bawah kemudian guntingkan halus2x untuk kuih gunting & goreng bersama daun kari,untuk membuat kuih siput ambil sebahagian ulian terus jadikan siput di atas alatan khas dengan cara tenyeh & gulung seperti foto di atas.
 
 


Kuih peberet kekanda...sekejap je boleh kosong balang!!!

 
 p/s;Selamat mencuba dan mengunting ye kawan2x...in sha allah kuih yg tak lapuk dek hujan,dek panas, dek perubahan masa...sepanjang tahun boleh dibuat kudap2an memanglah sedap...yg kesian si tukang gunting...lagi tak sedar boleh kosong balang sekelip mata...hehe...sungguh MAGIC kan..kan?
 


No comments:

Post a Comment