Thursday, August 29, 2013

Tupat Sotong Kak Tie Pulau Condong

Salam pagi Jumaat penuh barokah...

Nak kongsi di sini resepi Ketupat Sotong/Tupat Sotong...resepi pemberian kakakku masa dia datang tahun lepas lagi berguru...semlm baru sempat mencuba untuk berbuka puasa....dapat sotong besar...harga mahal giler...tak fresh pun...bila tayang kat fb...ramai respon mmg mahal...bayangkan 6 ekor yg tak fresh itewwwww RM17.60...huhu posa setahun makan sotong napoknya...kuikui.

Foto tak sempat mengambil semalam...start masak lewat skit siapkan tempahan Kuah Rojak Mac Sira(pandai2x ler letak nama)...berbesar hati jiran sebelah nak 2 kg...1 kg untuknya...1 kg untuk kakaknya yg tengah yg dibawa oleh kakaknya yg sulong(berapa byk kakak...hehe nak citer punyer psl berputar2 cerita) dok belakang rumah so ke Kota Singalah semalam kuah rojakku(moga menepati citarasa)...alhamdulilah juga seronok dah ada feedback positif dr my biz partner dr Sg.Petani yg sempat selit dlm kotak susu...tapiiii kali ini malu lak orang lagi jauh teringin nak rasa gara2x tayangan perdana di fesbuk...hihi...tapi masih dalam mendapatkan feedback customer...belum muktamad guna formula tetap utk kuah ini.

Memandangkan tiada foto terbaru utk tupat sotongku ini so untuk foto kali ini kena korek2 tgk foto sebelum inilah gayanya...cari yang masakan kakak punya...guru dari Pulau condong gitewwww!!!

Resepi:
Beberapa ekor sotong (6 saiz besar-20 ekor kalau yg kecil, yg kakak buat ckp2x dgn pulut,klu ada belen masak dgn santan juga sedap)
1 cawan beras pulut
1 biji kelapa(pekat)/1 kotak santan 200ml
2-4 keping nise keret(tgk saiz ya)
secubit garam
3 helai pandan
Beberapa batang lidi penyucuk/utk cungkil gigi pun boleh(yg bersih tau..hehe)
***semlm masak dulu pulut sebab sotong besar dgn masa yang ciput so lebih selamat caranya***

Cara Membuatnya:
1)Pulut di rendam 1/2 jam dalam air  & tos dan kemudian campurkan dgn santan juga garam boleh dimasak dlm kuali lebih senang.
2)Masukkan beras pulut ke dlm sotong hingga lebih kurang 3/4 isi dan letakkan kepala kemudian cucuk menyilang lidi.
3)Masak sotong dan santan hingga mendidih,letakkan pandan, baru masukkan pulut yg lebih hingga masak,kemudian masukkan nise & masak hingga kuah pekat & nampak amp; berkilat.


Taraa...jumpa gak foto hasil masakan kakakku...lihat sotong cute2x kan macam sifuku!!!
Tengok cantik ,likat & berkilat elok kan..itulah rahsianya nak buat tupat sotong ini kena ada guru,bahan apa nak masuk dulu ikut tok guru cakap...dulu pernah buat tapi tak menjadi sangat rupanya ada petua...so alang2 kakak datang terbeli sotong tiba2 idea datang mencurah2 minta berguru terus...hehehe...puas makan ramai2x....syok sebab semua peminat tupat sotong.


Ok cukup sampai di sini...kena kuar jap lagi jadi supir untuk anak no.2..jap lagi nak shoping barang basah n masuk opis belakang lak,anak bujang baru balik dari JESS pagi ini nak makan lauk ketam pulop...ok babai...selamat mencuba yg terliur dgn tayangan perdana..dah pun nak masuk tengahari Jumaat ini.

No comments:

Post a Comment